Bakkeløp i Storbritannia

Bakkeløp på de britiske øyene skiller seg fra andre bakkeløp som blir arrangert i mange andre deler av verden. I England er løypene langt kortere enn de er i andre land og for det meste er de under 1,6 kilometer lang. De korte løypene er også en medvirkende faktor til at man sjelden ser britiske førere delta på andre løp i Europa.

Tilskuersport

I Storbritannia og Irland er bakkeløp betraktet som tilskuersport i langt større grad enn de er i andre land i Europa. De mest prestisjefylte løpene, som er en del av The British Hill Climb Championship, tiltrekker ofte flere tusen entusiaster til bakkene. Alle løpene i Storbritannia foregår på privat land, men noen hendelser på Kanaløyene og alle hendelser i Nord-Irland holdes på lukkede offentlige veier. Lengden på alle løyper i Storbritannia oppgis i meter, selv om landet ellers bruker yards. Den lengste bakkebanen som brukes under British Championship er Harewood-banene på 1483 meter og den korteste er Val des Terres på 777 meter. Den lengste banen som er i bruk på de britiske øyene, er Cairncastle, like nord for Larne i County Antrim, Nord Irland. Drevet av Larne Motor Club er banen på hele 2480 meter. Et annet bemerkelsesverdig trekk ved britisk og irsk bakkeløp er det store spekteret av kjøretøy som kan benyttes til konkurranse.

Kjøretøy

Både biler og motorsykler, inkludert de med sidevogner, deltar i sporten og hva gjelder bilene er disse av et bredt spekter, fra nesten standardbiler som mange ganger blir kjørt til og fra løpet. Disse bilene har ekstremt lave krav til sikkerhet og det er ikke en gang krav om rullebur. I den andre enden av spekteret finner man spesialbygde racerbiler, som man ellers vil forvente å bare se på en racerbane som f.eks. Formel 1. Klassiske- og veteranbiler er også svært populære i bakkeløp i Storbritannia. Generelt er det separate møter for biler og sykler, men av og til benyttes begge under samme løpet.

Ulike klasser

Det er et klassesystem som grupperer biler i stort sett liknende kategorier. For eksempel er klassene for “Racing Cars”, det vil si biler med bare ett sete, delt inn i de for biler med motorkapasiteter på under 600cc, 600-1100 cc, 1100-1600 cc, 1600-2000 cc, og over 2000 cc. Det er også en egen klasse for biler med ubegrenset motorstørrelse. Biler i denne klassen bruker ofte motorer fra Formel 1 biler og noen ganger har til og med rene F1 biler konkurrert. Førere som er kvalifisert for British Hill Climb Championship må alle kvalifisere seg for hvert løp via en såkalt “run-off”.

Dobbeltførte biler

I Storbritannia er det helt vanlig at to førere deler samme bil under en bakkekonkurranse. Slike deltakere er kjent som “dobbeltførte” biler. Biler med to førere brukes ofte når en fører starter sin bakkeløpkarriere og den antatt dårligste føreren kjører alltid først i løpet slik at de er sikret like gode forhold som de mer erfarne førerne. Med unntak av at den antatt svakeste føreren kjører først opp bakken, er det ingen forskjell mellom en vanlig fører og en dobbeltfører. Begge samler poeng ut fra samme kriterier. Løsningen er utelukkende ment å være en måte for nye førere å komme inn i sporten.

Verdens eldste løp

Shelsley Walsh Speed ​​Hill Climb er et bakkeløp i Shelsley Walsh i Worcestershire, England.  Løpet har siden 1905 vært organisert av Midland Automobile Club (MAC) og er den eldste nåværende bakkeløpet i verden. Faktisk er løpet en av de eldste motorsporthendelsene i verden. Det første løpet var på 907 meter, men allerede i 1907 ble løpet utvidet til det man den gang ønsket som en fast standard på 1000 yards, eller 914 meter.