Bjørneparken

Bjørneparken ligger sentralt plassert i Flå i Hallingdal. Fra Oslo tar det bare 1.5 timer med bil og man kan lett komme frem med både buss og tog i tillegg. Bjørneparken er en unik park og ingen andre steder i Norge kan du komme så tett på Norges villeste og vakreste dyr. Hver time, fra morgen til tidlig kveld, tar de ansatte deg med på guidet tur gjennom villmarken og man får oppleve både brunbjørn, gaupe, elg og rev, med flere. I tillegg til et flott utvalg av norske dyr har parken også et stort reptilsenter hvor man kan bli kjent med dyr vi ikke ser i den norske villmarken. Krokodilleland åpnet i 2016 og i dag bor over 30 krokodiller, anakondaer, skilpadder og slanger her. Alle dyrene i parken er innlosjert i så naturlige omgivelser som mulig. 

Aktiviteter

I tillegg til å være en enorm dyrepark med unike muligheter til å studere og mate dyrene, byr Bjørneparken på en rekke spennende muligheter og aktiviteter. Her kan barn i alle aldre kose seg med stort lekeområde med klatrepark, zip-liner, utendørs- og innendørs lekeplasser, og flere restauranter. Bjørneparken er virkelig full av uforglemmelige opplevelser for hele familien. 

Dyrene i parken

Brunbjørnen er det største rovdyret vi finner i norske skoger og Norge har faktisk en av de største bestandene av ville brunbjørner i verden. Brunbjørnen er et mektig dyr og i gjennomsnitt er bjørner i Norge og Europa mellom 2 og 2,5 meter høye når de står på bakbeina. Vekten deres varierer mye og man finner fullvoksne dyr på mellom 100 og 300 kilo. Kvinnelige brunbjørner er minst og veier sjelden over 150 kilo. I Norge er brunbjørnen fredet og siden 1970-tallet har det ikke vært lov å avlive den om den ikke utgjør en direkte trussel.

Rødrev er et rovdyr fra hundefamilien som er kjent for sin smidighet og listighet som jeger. Rødrev er en meget dyktig jeger, men den er også meget nysgjerrig og derfor ofte å finne nært bebyggelse i deler av Norge. Rødreven er utbredt over hele Europa, Nord-Amerika og Asia. Med unntak av Island og Grønland, er reven å finne over hele Europa. Rødreven har et tøft liv i det fri og gjennomsnittlig lever de bare tre til fem år i det fri. I fangenskap er det derimot ikke uvanlig at de lever til de blir 10-14 år gamle. Rødreven er en langt mer listig jeger enn mange tror og i Bjørneparken kan man faktisk se film som viser rødrev spille død for å fange fugler.

Pinnsvin går i dvale på vinterstid og er stort sett bare å se på nattestid om sommeren. Norge har de siste 30 årene opplevd en enorm nedgang i pinnsvinstammen og det er derfor utrolig viktig med prosjekter som Bjørneparken. Pinnsvin er utbredt over store deler av det vestlige og sentrale Europa. Norge er den nordlige grensen for hvor de lever. I Norge kan man finne pinnsvin i skog og dyrket landskap langs kysten fra Oslofjorden i sør og opp til Bodø i nord.

Gaupe er den eneste katterasen som ikke naturlig eksisterer i Skandinavia. Den ble innført på 1840-tallet og er i dag å finne over hele Norge. Den er dog et meget sjeldent syn i naturen da den er ekstremt sky ovenfor mennesker. Eurasian-rasen, som er den man finner i Norge, er den største av alle gaupefamiliene. Med en lengde på 1.5 meter og en vekt på opptil 30 kg er det en stor katt som gjerne jakter byttedyr som er langt større enn den selv. Gaupen er som katter flest en dyktig jeger. Den kan hoppe opp til fem meter i lengde og kan uten problemer hoppe over to meter rett opp. Dette får man se gode eksempler på i Bjørneparken under den daglige matingen av dyrene.