Historien

Bakkeløpet på Norefjell er et av Norges lengstlevende bakkeløp og har vært arrangert helt siden 1964. Løpet har de siste 50 årene vært arrangert ved det som i dag er kjent som Norefjell Skisenter. De aller første løpene gikk på grusvei og de første årene var løypen på ca 2.500 meter. Etter som næringsutviklingen i området tok løs på 1970- og 80-tallet, ble hele bakken asfaltert og siden 1983 har det tradisjonsrike løpet vært på 3.400 meter.

Kanonbakken

Da de første bakkeløpene ble avholdt på Norefjell på 1960-tallet var bakken kjent som “kanonbakken”, et navn den hadde fått under andre verdenskrig da tyskerne prøvde å frakte en kanon opp den bratte bakken. Tyskerne feilet fullstendig, til de lokale innbyggernes store glede. Navnet ble beholdt i mange år og det var ikke før utstrakt næringsaktivitet på 1970-tallet tok til at navnet ble endret.

Traseen

Løypa opp Norefjell har alltid vært krevende og de første årene var det langt fra gitt at alle bilene kom i mål. Bakken, som har en stigning på neste 220 meter, innbyr på store utfordringer for førerne og før veien ble asfaltert var det en rekke mindre ulykker. Heldigvis har det aldri vært noen alvorlige ulykker under løpet, men det er mang en bil som ikke har overlevd løpet og en rekke egoer har fått seg en trøkk gjennom årenes løp.

Det første løpet

Det aller første bakkeløpet som ble avholdt på Norefjell, fant sted 6 juni 1964. Primus motor bak arrangementet var Terje Helgeson, som på denne tiden var en kjent rallyfører i Norge. Helgeson hadde mange år med gode resultater bak seg og han hadde som en av få nordmenn også deltatt på ulike bakkeløp i Sverige og England. Det var under et rallymesterskap i England at Helgeson ble introdusert for bakkeløp. Bakkeløp hadde en lang historie i England og andre deler av Europa og Helgeson så raskt at dette var noe man burde tilby i Norge også. Motormiljøet i Norge var relativt lite på denne tiden og det var ingen profesjonelle førere. Alle som en hadde de andre jobber som tillot dem å leve ut sitt behov for fart og spenning. Det som gjorde bakkeløp så interessant var at alle kunne delta. Det var ingen videre krav til sikkerhet og hadde man en bil kunne man møte opp og teste krefter. Til start på det første løpet sto 16 biler med førere fra hele Buskerud. Helgeson hadde også lyktes med å få med seg Hans Rasmussen, en pensjonert rallyfører som hadde preget rallysporten i en årrekke. Løpet ble vunnet av den lokale føreren Peder Aase i en Ford Cortina. Aase raste opp bakken på 5 minutter og 8 sekunder, hele 25 sekunder raskere enn nestemann på listen.

NM i Norefjell

Etter det første løpet i 1964 ble det avholdt bakkeløp på Norefjell nesten hvert år utover 60- og 70-tallet. Da sporten virkelig begynte å få fotfeste på begynnelsen av 80-tallet, var Norefjell naturlig nok vertskap under en rekke NM-runder. Etter som sporten og Norgesmesterskapet vokste, ble det lagt til en rekke nye klasser og flere av dem, som Super 1600 og Supernasjonal 2000, var begge første gang del av NM-programmet under løp på Norefjell.

Bakkeløpet på Norefjell har fulgt den enorme utviklingen i sporten og nå som Hyttebakkenløpet utenfor Bergen blir lagt ned i 2018, vil løpet på Norefjell stå igjen som Norges lengstlevende bakkeløp gjennom historien. Norefjell raceweekend er stolte over at Norges bakkeløpforbund har vedtatt at Norefjell også i 2018 vil være vertskap for to NM-runder. Klubben og lokalmiljøet har gjort en enorm jobb gjennom mange tiår og har man aldri opplevd et bakkeløp er det bare å ta turen til Norefjell andre helgen i juli. Vi lover at Norges eldste løp ikke vil skuffe.