Hva er et bakkeløp?

Bakkeløp er en av de eldste grenene innen motorsport og har en historie som strekker seg helt tilbake til 1897. Motorsporten er åpen for de aller fleste og man trenger ikke nødvendigvis investere enorme summer. I alle enkelhet går bakkeløp ut på å komme seg raskest mulig opp en bestemt bakke. Bilene kjører en og en og konkurrerer om best mulig tid. Det arrangeres i dag bakkeløp over hele verden og det er egne klasser for profesjonelle, amatører, og ulike biltyper.

Sportens fødsel

Det aller første bakkeløpet fant sted i Nice i Frankrike i 1897. Løpet arrangeres den dag i dag og er kjent som La Turbie. I likhet med mange andre europeiske løp er også  La Turbie et relativt langt bakkeløp som strekker seg over 3.9 kilometer. Da løpet i Nice ble avholdt første gang var det nok ikke mange som kunne se for seg at man år senere skulle arrangere lignende løp over hele verden med alle slags kjøretøy. I starten var det ansett som en rikmannssport, da det stort sett var bare de med dype lommebøker som kunne kjøpe bil, men etter som bilen ble rimeligere og den vanlige mann i gaten også hadde råd, økte sporten enormt i løpet av en meget kort periode. Som et av verdens eldste organiserte billøp ble European Hill Climb Championship arrangert første gang i 1932. Innen 1932 hadde sporten spredt seg over hele Europa og det første European Hill Climb Championship så deltakere fra både Frankrike, Tyskland, Italia, Malta, Romania, Portugal, Slovakia og Sveits stille til start.

Trento-Bondone

Italia har helt siden 1920-tallet vært en av de største aktørene innen bakkeløp. Hvert år arrangeres det over 130 ulike bakkeløp i landet og det italienske mesterskapet er viden kjent for å ha de lengste og mest utfordrende bakkeløpene i verden. Best kjent og fryktet er Trento-Bondone, som er på hele 6.9 kilometer og har en konstant stigning på over 10%. Selv om løpet av mange har blitt karakterisert som absurd dramatisk, har løpet blitt arrangert hvert år siden 1925. 

Pikes Peak

Siden 1950-tallet har bakkeløp gradvis vokst seg stort også utenfor Europas grenser og i dag avholdes det en rekke løp i land som USA, Canada, Mexico, Australia, New Zealand, Sør-Afrika og Kenya. Verdens mest kjente bakkeløp er trolig å finne i USA. Pikes Peak er en av de mest kjente bakketoppene i Colorado og blir ofte kalt “The Race to the Clouds”. Dette skyldes det faktum at løpet, som er på hele 19,2 kilometer, har en målgang som ligger hele 4150 meter over havet.

Europas korteste løp

På de britiske øyene har bakkeløp vært en stor sport i mange år, men løpene her er samtidig noen av de korteste i verden. Det lengste bakkeløpet som er del av British Championship er Harewood, Leeds, som er på 1.583 meter, mens det korteste løpet er Val des Terres i Guernsey, hvor det hele er over etter 850 meter.

Englands mest kjente bakkeløp finner sted under den årlige Festival of Speeds på Goodwood House, like nord for Chichester. Festival of Speed er en av Europas eldste og største festivaler og tiltrekker seg årlig førere fra hele verden.

Shelsley Walsh

Shelsley Walsh er verdens eldste kontinuelige motorsporthendelse, første gang arrangert i 1905. Løpet, som bare er på 1km, ser førere komme opp i enorme hastigheter og det er ikke uvanlig at man ser hastigheter på opp til 220 km i timen. Den korte løypen og de ekstreme hastighetene gjør Shelsley Walsh til et av de mest publikumsvennlige bakkeløpene i verden.

Rekorden under Shelsley Walsh ble satt i 2008 da britiske Martin Groves, i en Audi RS8, kjørte opp høyden på utrolig 22,58 sekunder.