NM i bakkeløp

Norsk bilsport engasjerer både unge og gamle, menn og kvinner. Bilsporten har et stort mangfold av grener og aktiviteter på forskjellige nivå og dermed byr sporten på mange muligheter for alle ambisjoner og forutsetninger. Av alle bilsportgrener vi har i Norge i dag er det uten tvil bakkeløp som har vokst raskest de siste 30 årene. Bakkeløp innbyr til mengder av spenning og det er langt enklere for personer som er glad i bilsport å delta, da kostnadene er langt lavere enn det de er ved grener som rally og dragrace. Bakkeløp er en konkurranseform hvor hastigheten er avgjørende for resultatet og siden bilene starter enkeltvis, er det langt tryggere enn annen bilsport. Løypene er fortsatt krevende og løpene byr på godt med spenning for både fører og tilskuere.

Løp over hele Norge

NM i bakkeløp går over 8 ulike løp over hele Norge. Norge er heldig som har et godt og meget seriøst motorsportmiljø over hele landet, og det gjør sitt til at NM kan arrangeres over hele landet og bringe sporten til et nytt publikum hver gang. Alle som ønsker å delta i NM i bakkeløp kan kvalifisere seg via løp som arrangeres flere ganger i året, av lokale klubber over hele Norge. Totalt kan førere stille i seks ulike klasser, inkludert en egen klasse for veteranbiler. Det store spekteret av klasser gjør sitt til at NM i bakkeløp er et arrangement for alle og man kan også stille med rene gatebiler så fremst de ellers møter kravene til sikkerhet og motorstørrelse.

Kjente vinnere

Anders Grøndal er en norsk rallyfører og et kjent og kjært navn for alle som følger norsk motorsport. Grøndal har vunnet WRC rally og hele fire ganger har han blitt kronet med tittelen som Norgesmester i bakkeløp. Grøndal har bilsport i blodet og han er tredje generasjon rallyfører. Både hans far og farfar er aktive innen motorsport og hans farfar Stein Grøndal, har kjørt bakkeløp i over 40 år. Selv om hans farfar ikke står oppført med noen NM-titler, har han et velfylt premieskap og han var en av Norges aller beste førere på slutten av 1970-tallet. Anders Grøndal har mange flotte sesonger bak seg, men få kan måle seg med 2010- og 2011-sesongen, da han ble Norgesmester i bakkeløp begge årene og kjørte inn til sølv i Rally NM. Grøndal toppet det hele med en flott andreplass under PWRC Swedish Rally.

Henning Solberg

Henning er storebror til Petter og debuterte innen bilsporten allerede i en alder av 15 år. Den gang som kartleser for Mons Hansen. Bakkeløp har alltid vært en favorittgren for Henning og han tok sitt første NM gull som 19 åring. Selv om det er rally Henning og bror Petter er best kjent for, fikk de begge sin start med bakkeløp. Henning Solberg har gjennom en lang karriere satt dype spor i motorsportmiljøet i Norge og han har et velfylt premieskap hjemme på Spydeberg. Henning har vunnet rally NM hele syv ganger og står også oppført med 3 sølv. Han deltar de aller fleste år på NM i Bakkeløp og har en lang rekke VM-runder bak seg som sjåfør for Peugeot og Ford.

Andreas Mikkelsen

Andreas er trolig det nærmeste vi kommer et naturtalent innen motorsport i Norge på mange år. Den unge føreren, som har kjørt aktivt siden han var bare 17 år, har en rekke flotte resultater på sin unge merittliste. Selv om han har vært bosatt i England i en årrekke, har han ofte tatt turen over til Norge for både rally NM og NM i bakkeløp. Andreas vant sitt første NM i bakkeløp i en alder av 18 år og de siste 6 årene har han kjørt inn til to gull, en sølv og to bronse.